Víte, jak správně bojovat se zápachem ve vaší ledničce? Odpověď je naprosto jednoduchá


Příčinou může být například aromatická potravina ve špatně uzavřené nádobě nebo ucpaný odtok…

Nekupujte drahé prostředky proti zápachu, máme pro vás tipy, jak se s tímto nepříjemným jevem vypořádat jen s tím, co máte v kuchyni.

Foto: freepik.com

Správné čištění
Vyjměte a důkladně zkontrolujte všechny potraviny, vypněte chladničku a v případě potřeby ji odmrazte. Vyjměte všechny zásuvky a police a důkladně je vyčistěte, zkontrolujte odtokový kanálek nebo uvolněte průtok špejlí. Vnitřek vypnuté chladničky omyjte vlažnou vodou s trochou octa; lze použít také citron nebo jedlou sodu. Umyté povrchy nechte důkladně vyschnout nebo je vytřete do sucha. Toto generální čištění provádějte jednou měsíčně. Poté alespoň jednou týdně věnujte chvilku běžné údržbě chladničky, při které vše projdete a setřete rozlité tekutiny a skvrny od potravin.

Foto: freepik.com

Uzavíratelné mísy
Snažte se skladovat potraviny se zvlášť silnou chutí, jako jsou sýry, bylinky nebo česnek, tak, aby se jejich pach nedostal více do vnitřního prostoru chladničky. K tomuto účelu se dobře hodí uzavíratelná miska s víkem nebo sklenice; problematické ingredience lze také zabalit do potravinářské fólie. Maso skladujte ve vlastní zásuvce a ne volně na policích. Mohly by z něj odkapávat šťávy, které by kontaminovaly ostatní potraviny nebo vnitřek chladničky.

Pohlcovače zápachu
Čištění a důkladná prevence je nejlepší způsob, jak zabránit nežádoucím zápachům. Úspěšnost svého křížového tažení v boji proti zápachu můžete zvýšit také pomocí pohlcovačů pachů umístěných v chladničce. Ty lze zakoupit v běžné drogerii, ale dobrou práci odvedou i některé doma vyrobené přísady. Na malý talířek v lednici umístěte hrst čerstvě namleté kávy, stejně dobře poslouží i jedlá soda nebo prášek do pečiva v misce. K odstranění zápachu funguje také nakrájené jablko nebo nakrájený citron , nastrouhaná pomerančová kůra, sáček rýže , vydlabaný citron se solí nebo sklenice s octem.

Pozor na teplotu a skladování
Snažte se udržovat stabilní teplotu uvnitř spotřebiče a zbytečně neohřívejte vnitřek chladničky. Proto ji otevírejte co nejméně a jen na krátkou dobu a předtím nechte všechny potraviny, které do chladničky vložíte, dostatečně vychladnout. Tím nejen omezíte růst bakterií a plísní, ale také ušetříte peníze za elektřinu. Hrnce s horkou polévkou a horké potraviny vložené do chladničky mohou výrazně zvýšit spotřebu elektrické energie na její provoz.

Každá ingredience by měla mít své místo i v lednici. Uvařené a hotové pokrmy se ukládají na horní polici. Ostatní potraviny připravené ke konzumaci, jako jsou salámy, šunky a sýry, skladujte ve vyšších policích chladničky. Mléčné výrobky jsou nejnáchylnější k pohlcování pachů, proto se je snažte skladovat odděleně nebo alespoň uzavřené v krabicích. Maso patří zcela dolů, stejně jako ovoce a zelenina. Cibule a česnek by měly být uloženy ve spíži.

Kontrola ledničky
Pokud se problémy se zápachem z chladničky vracejí i přes pečlivou prevenci, může být problém jinde. Možná vaše chladnička důkladně netěsní a vyšší teplota podporuje množení bakterií. Nebo se zápach usadil v izolaci a vy se ho nemůžete zbavit. V takovém případě zavolejte odborníka, který vám pomůže s údržbou spotřebiče.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*