
Když teploty stoupají, máloco osvěží tak jako dobře vychlazený a chutný salát. Letní období si žádá lehká, zdravá jídla, která tělu dodají potřebné vitaminy a zároveň ho nezatíží. Přináším tři jednoduché recepty na saláty, které připravíte během chvilky a které si zamilujete.
1. Salát s melounem, fetou a mátou
Ingredience:
- 1/2 menšího vodního melounu
- 100 g sýra feta
- Hrst čerstvé máty
- Lžíce olivového oleje
- Šťáva z 1/2 citronu
- Sůl a pepř podle chuti
Postup:
Nakrájejte meloun na menší kostky a dejte do mísy. Přidejte nadrobenou fetu a nasekanou mátu. Pokapejte olivovým olejem a citronovou šťávou, dochuťte solí a pepřem. Promíchejte a podávejte vychlazené.
2. Okurkový salát s jogurtem a koprem
Ingredience:
- 1 salátová okurka
- 150 g bílého jogurtu
- Hrst čerstvého kopru
- 1 stroužek česneku
- Sůl a čerstvě mletý pepř
- Šťáva z citronu
Postup:
Okurku nastrouhejte nebo nakrájejte na tenké plátky. Přidejte jogurt, nasekaný kopr, prolisovaný česnek a trochu citronové šťávy. Dochutťe solí a pepřem, dobře promíchejte a nechte krátce vychladit.
3. Quinoa salát s pečenou zeleninou
Ingredience:
- 100 g quinoy
- 1 malá cuketa
- 1 červená paprika
- 1 malá červená cibule
- Olivový olej
- Hrst rukoly nebo baby špenátu
- Lžíce balzamikového octa
- Sůl, pepř
Postup:
Uvařte quinou podle návodu. Zeleninu nakrájejte na kousky, pokapejte olejem a upečte v troubě dozlatova. Smíchejte s quinoou, přidejte rukolu, dochuťte balzamikovým octem, solí a pepřem.
Tyto saláty nejsou jen zdravé, ale i osvěžující, chutné a vhodné jako lehký oběd či příloha ke grilování. Vyzkoušejte je a udělejte z léta čas plný barev, vůní a výborného jídla.
Přidejte odpověď