Zdravé letní recepty: 3 osvěžující saláty pro horké dny


Miska čerstvého letního salátu s rajčaty, okurkou a bylinkami.
Foto: pixabay.com

Když teploty stoupají, máloco osvěží tak jako dobře vychlazený a chutný salát. Letní období si žádá lehká, zdravá jídla, která tělu dodají potřebné vitaminy a zároveň ho nezatíží. Přináším tři jednoduché recepty na saláty, které připravíte během chvilky a které si zamilujete.


1. Salát s melounem, fetou a mátou

Ingredience:

  • 1/2 menšího vodního melounu
  • 100 g sýra feta
  • Hrst čerstvé máty
  • Lžíce olivového oleje
  • Šťáva z 1/2 citronu
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup:
Nakrájejte meloun na menší kostky a dejte do mísy. Přidejte nadrobenou fetu a nasekanou mátu. Pokapejte olivovým olejem a citronovou šťávou, dochuťte solí a pepřem. Promíchejte a podávejte vychlazené.


2. Okurkový salát s jogurtem a koprem

Ingredience:

  • 1 salátová okurka
  • 150 g bílého jogurtu
  • Hrst čerstvého kopru
  • 1 stroužek česneku
  • Sůl a čerstvě mletý pepř
  • Šťáva z citronu

Postup:
Okurku nastrouhejte nebo nakrájejte na tenké plátky. Přidejte jogurt, nasekaný kopr, prolisovaný česnek a trochu citronové šťávy. Dochutťe solí a pepřem, dobře promíchejte a nechte krátce vychladit.


3. Quinoa salát s pečenou zeleninou

Ingredience:

  • 100 g quinoy
  • 1 malá cuketa
  • 1 červená paprika
  • 1 malá červená cibule
  • Olivový olej
  • Hrst rukoly nebo baby špenátu
  • Lžíce balzamikového octa
  • Sůl, pepř

Postup:
Uvařte quinou podle návodu. Zeleninu nakrájejte na kousky, pokapejte olejem a upečte v troubě dozlatova. Smíchejte s quinoou, přidejte rukolu, dochuťte balzamikovým octem, solí a pepřem.

Tyto saláty nejsou jen zdravé, ale i osvěžující, chutné a vhodné jako lehký oběd či příloha ke grilování. Vyzkoušejte je a udělejte z léta čas plný barev, vůní a výborného jídla.

Autor: David Nossek 142 článků
Věnuje se tématům cestování, kultury a každodenního života. Miluje filmy a poznávání nových míst.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*