Také patříte mezi ty, kteří nedokážou odolat lahodné chuti mozzarelly ve spojení s rajčaty, bazalkou a olivovým olejem? A co si takhle udělat domácí mozzarellu, která tomuto lehkému pokrmu dodá ještě vytříbenější chuť?
INGREDIENCE
- Kyselina citrónová 1.5 lžičky
- ¼ tablety rostlinného syřidla
- Sůl 1 lžička
- Mléko
POSTUP PŘÍPRAVY
- Nejdříve smíchejte kyselinu citrónovou s ¼ hrnku studené vody.
- Poté si v jiném hrnku nechte rozpustit přírodní syřidlo opět s ¼ hrnku studené vody.
- Dejte vařit mléko, a jakmile bude teplé, opatrně do něj přidejte směs kyseliny citrónové a důkladně promíchejte.
- Tuto směs neustále míchejte a udržujte ji při teplotě 31°C.
- Po chvíli přidejte směs s rostlinným syřidlem a v tento moment udržujte teplotu na 40°C.
- Následně vypněte plotýnku, hrnek přikryjte například utěrkou a nechce tuto směs alespoň na 5 minut odpočinout.
- Ve druhém hrnci si ohřejte vodu na 87°C.
- Po uplynutí 5 minut by se v hrnci se směsí měla začít oddělovat syrovátka od tvarohově vypadající části. Pokud k tomu ještě nedošlo, nechte směs ještě chvíli odpočívat.
- Poté ji přelijte do cedníku a následně ji ponořte do hrnce s vodou, která má 87°C a povařte ji 5 minut.
- Za občasného míchání udržujte nyní teplotu na 57°C.
- Po 5 minutách vyberte z hrnce hrudky, jemně tuto směs osolte a zpracujte podobně jako těsto, dokud se vám nedostane konzistence, kterou má mozzarella.
CHYBÍ MI TAM MNOŽSTVÍ MLÉKA!