Když se blíží konec léta, každý přemýšlí, jak si ho prodloužit. Ukazuje se, že sezónní ovoce nás může provázet, kdykoli na něj máme chuť. Navrhujeme, jak skladovat meloun po dobu jednoho roku.
Pokud máme chuť, můžeme letní prázdniny uzavřít do sklenice. Pro mnohé je meloun nepostradatelnou součástí léta, kdy během vysokých teplot rychle zažene žízeň. Je třeba dodat, že toto ovoce je lahodným doplňkem salátů, koktejlů a dokonce i nápojů. S trochou trpělivosti bude šťavnatá chuť melounu vždy na dosah.
Jak se připravuje meloun?
Stačí koupit ovoce vcelku, nejlépe o hmotnosti do 4 kg. Poté by se mělo omýt pod tekoucí vodou a následně usušit. V dalším kroku budete potřebovat několik lžic prášku do pečiva a měkký štětec, kterým přípravek vetřete do slupky melounu. Je třeba pokrýt práškem celý povrch melounu a teprve poté jej krouživými pohyby důkladně rozetřít. Poté je třeba ovoce omýt ve vodě a rukou přetřít slupku. Jakmile je čistý a suchý, sáhněte po noži a začněte ho krájet na silné plátky. Je dobré zvolit co nejostřejší nůž, protože melounová kůra je obvykle tvrdá. Teprve nyní byste měli ovoce nakrájet na středně velké trojúhelníky, stejně jako je obvykle jíte.
Jak uchováváte meloun po dobu jednoho roku?
Po nakrájení ovoce připravte sklenice o maximálním objemu 3 litry. Je dobré je předem vyvařit a vysušit, aby byly čisté. Nyní začněte kousky melounu aranžovat do sklenic stejným způsobem jako například okurky. Je dobré to dělat pevně, ale ne násilně, protože dužina je velmi měkká a snadno se poškodí. Mezitím začněte ohřívat vodu tak, aby se vařila, a nakonec jí zalijte meloun ve sklenici. Nakonec je uzavřete víčky, počkejte asi 15 minut a vodu z nich vylijte. Nyní přidejte ke každému melounu 2 lžíce cukru, 1 lžíci soli, 1 lžičku kyseliny citronové a 1 lžičku semínek kopru. Klíčovou přísadou jsou 4 druhy pepře: černý, bílý, zelený a růžový a také nové koření. Nyní obsah sklenic opět zalijte vroucí vodou a pevně zašroubujte víčka. Nechte je 24 hodin vychladnout a poté je přeneste na savé místo.
Přidejte odpověď